Faktaruta
Namn: Mikael Ask
Ålder: 38 år
Familj: Hustu Helena och barnen Leo 8,
Axel 6 och Colin 3 år
Bor: Våxtorp, i farfars gamla hus

 

Färg inte bara färg, utan noggrannhet

Mikael Ask från Våxtorp, är ett bekant ansikte för NP Nilssons kunder i Laholm. Där har han sin dagliga gärning som biträdande anläggningschef sedan 2010. Men Mikael, eller Micke som han kallas bland arbetskamraterna, har betydligt fler strängar på sin lyra. Bland annat är han färgansvarig på samtliga NPN-anläggningar.

Om man följer Mickes karriärväg så har han hunnit med mycket trots sina knappt fyrtio år. Att han skulle bli färgansvarig fanns knappast på kartan när han började tillverka möbler åt ett stort småländskt möbelföretag. Lusten att få träffa kunder och sälja tog överhand och nästa steg blev ett arbete på dåvarande Eko-hallen i Halmstad. Där föddes lusten till färg och trädgård, något som har följt med i Mickes fortsatta karriär. Nästa steg blev teamansvarig för en lågpriskedja i Ängelholm. Men när Micke fick tips av en kompis om en ledig tjänst hos NP Nilsson, så nappade han direkt. - Det gick oerhört snabbt och 7 dagar senare var jag på plats i Laholm. Visserligen blev det mer bad och VVS än färg i början, men valet att flytta till NPN i Laholm har jag verkligen inte ångrat.

- Jag tror jag passar till färgförsäljning. Möjligheten att hjälpa kunder tillrätta med val av kulörer och tapeter är tillfredsställande. Ofta kommer kunderna med en tidning i handen där man sett något spännande och ber om hjälp med att ta fram något liknande. Det gillar jag eftersom jag som person är interiörintresserad och noggrann. Min hustru beskriver mig ibland som alltför ”pelig”, men ingen ser i efterhand hur lång tid ett arbete tog, däremot syns det alltid om resultatet blev dåligt.

En del av ett framgångsrikt målarbete är rätt sorts redskap och verktyg. Idag upplever Micke att alltfler kunder lärt sig att man får vad man betalar för. En jättebillig pensel kan släppa borst så att den som skall måla får ägna mer tid åt att ta bort små hårstrån än åt själva måleriet. - Det skapar bara irritation och gör att det är inget roligt att måla. Bra grejor är A och O. Detsamma gäller för färgen. Visst kan en billig färg locka till köp, men det är inte till någon nytta om man behöver måla en eller två gånger extra för att få en fin yta.

Tapeter har också blivit populärt igen. En orsak är naturligtvis att det blivit så mycket enklare att tapetsera idag. Att kombinera tapeter och målade väggar kan ge rummet en unik prägel. - Idag limmar man direkt på väggen och sätter upp tapeten. Men, Micke höjer ett finger, underarbetet är helt avgörande för ett bra tapetseringsarbete.

På vår fråga hur det står till med det egna målandet, ler Micke lite generat - Jag hinner knappt måla hemma. Du vet det här med bagarbarn… Men jag har projekt som måste påbörjas med det snaraste. Däremot restaurerar och renoverar jag gärna gamla möbler. Då får jag utlopp för mitt slip- och spackelintresse.

Nu består inte livet bara av färg för Mikael, utan hela familjen är väldig idrottsintresserad. För ett tjugotal år sedan var Mikael med och startade innebandyklubben IBK Puma i Våxtorp. Det är den enda innebandyklubben i Laholms kommun och har en jättestark ungdomsverksamhet. Eftersom sonen Leo spelar i klubben så är Micke med och tränar ungdomarna ett par dagar i veckan under det mörka halvåret. Yngste sonen Axel är också innebandyintresserad och deltar på söndagarna i lek-o-spel. Även hustrun Helena är verksam med ungdomar men då i volleybollspel i Vindrarps BK, - Under våren och sommaren ansvarar jag för hanteringen av pantbehållaren i Våxtorp. Det gör vi i samarbete med Pantamera och där kan invånarna göra sig av med alla former av plåtburkar och PET-flaskor. Det ger ett bra tillskott till klubbkassan, men innebär också att behållaren får tömmas flera gånger i veckan.

Allt detta gör att nästa fråga kommer naturligt, hur hinner familjen med allt? - Vi reser inte långt bort på semestrar utan gör små tripper i närområdet. Vi tycker om att campa eller låna en husvagn och vara borta ett par dagar. Det och idrottandet ger livskvalité.

Avslutningsvis får Mikael frågan, vad han önskar sig mer av när det gäller färg och tapeter. Svaret kommer rappt. - Mer möjlighet till inspiration i butikerna. I en nära framtid kan man tänka sig 3-D möjlighet där kunderna kan se hur olika färgval tar sig ut på en dataskärm. De flesta av oss kan se när något blivit bra, men det är jättesvårt att förutse resultatet på små färgprover.